Οι αποχρώσεις των χρωμάτων προχωρούν σε βάθος, μέχρι την ψυχή μας.

— Η ψυχολογία των χρωμάτων

Οι ψυχολόγοι λένε πως οι αποχρώσεις των χρωμάτων δε μένουν μόνο στο μάτι που τις κοιτάζει, παρά προχωρούν σε βάθος, μέχρι τον εγκέφαλο και την ψυχή μας. Γι’αυτό, άλλωστε, πολλοί μιλούν για την ψυχολογία των χρωμάτων. Πώς, όμως, θα την εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας; Ενσωματώνοντάς την στον χώρο όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας: Στο σπίτι σας.

Τα χρώματα διαχωρίζονται σε «ψυχρά» (πράσινο, μπλε, μωβ) και «θερμά» (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο). Τα δεύτερα είναι αυτά που κατά κανόνα «εμπνέουν» συναισθήματα όπως άνεση και ζεστασιά ή θυμό, ενώ τα ψυχρά χρώματα συνδέονται με ηρεμία ή και θλίψη. Με αυτόν τον διαχωρισμό ως μπούσουλα μπορούμε να αποφασίσουμε πιο εύκολα για το κατάλληλο χρώμα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού:

Πράσινο: Αντιπροσωπεύει το χρώμα της ένωσης του ουρανού με τη γη, του μπλε με το κίτρινο, εκφράζοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ ενός ψυχρού και ενός θερμού χρώματος. Είναι ξεκούραστο για το μάτι, ενώ δίνει μία αίσθηση συγκέντρωσης (γι’αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιείται και στους σχολικούς πίνακες. Είναι ιδανικό για υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και παιδικά δωμάτια.

Μπλε: Αν πρόκειται για το βαθύ μπλε της θάλασσας, αυτό εμπνέει και ενισχύει τη δημιουργικότητα, ενώ ηρεμεί και καταπολεμά το στρες. Αν πρόκειται για το γαλάζιο, το ήρεμο και απαλό μπλε, αυτό αντιπροσωπεύει τη μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ παράλληλα ευνοεί τη γνώση. Προτιμήστε το πρώτο για υπνοδωμάτια ή για το μπάνιο και το δεύτερο για υπνοδωμάτια και χώρους γραφείου –εκεί μπορείτε να το συνδυάσετε και με το κίτρινο.